63 milijuna kuna za ulaganja u vinarije i marketing vina

/, Novosti/63 milijuna kuna za ulaganja u vinarije i marketing vina

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 18. ožujka 2019. Natječaj za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. –2023. vrijedan 63 milijuna kuna.

„Nova vinska omotnica vinarima godišnje omogućava sufinanciranje aktivnosti u vrijednosti većoj od 83 milijuna kuna. Uveli smo nova pravila koja omogućavaju šire područje financiranja aktivnosti i bržu isplatu sredstava. Sve izmjene su rezultat zahtjeva i komunikacije s korisnicima i mislim da imamo dobar program potpore. Za ovu mjeru godišnje je rezervirano 63 milijuna kuna, a novost je što za razliku od dosadašnjih natječaja vinari mogu kupiti i prenamijeniti objekte u vinarije ili mjesta za prezentaciju i prodaju vina. Vjerujem da će mnogi financiranje ostvarenja svojih ideja pronaći upravo u ovoj mjeri. Uskoro ćemo imati i novi zakon o vinu kojim smo maksimalno rasteretili vinare što administrativno, što financijski s ciljem olakšavanja poslovanja i lakšeg nastupa na tržištu. Vinska omotnica dobro i smišljeno prati aktivnosti koje smo definirali Zakonom o vinu i vjerujem u još jednu uspješnu sektorsku priču hrvatske poljoprivrede.„ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar, Tomislav Tolušić.

Predmet i prihvatljivi troškovi natječaja ulaganja u vinarije i marketing vina

Predmet Javnog natječaja je dodjela sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. Prihvatljive aktivnosti i troškovi za ulaganja u vinarije i marketing vina su:

  • troškovi izgradnje/rekonstrukcije, stjecanja (kupnje) nepokretne imovine radi prenamjene u vinarije i/ili prezentacijske i/ili prodajne objekte,
  • troškovi kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti,
  • opći troškovi povezani s izgradnjom/rekonstrukcijom, stjecanjem nepokretne imovine i troškovima kupnje novih strojeva i opreme,
  • troškovi kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

Korisnici

Korisnici ove mjere su poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave) koja se bave proizvodnjom ili prodajom, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije. Razina potpore iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Razina ovisi o veličini Podnositelja. Za mikro, mala i srednja poduzeća maksimalna potpora iznosi 50%. Za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih ili prometom manjim od 200 milijuna EUR potpora iznosi 25 %. Za ostala velika poduzeća potpora iznosi 24%.

Rok za podnošenje prijava je do 30. travnja 2019. godine, a Natječaj i detaljne upute s popisom obrazaca dostupni su ovdje.

Izvor: www.apprrr.hr

Pratite me

Josip Hetrih

Direktor at HS Consulting
Rođen 10. prosinca 1992. godine u Virovitici.Redovni stručni studij Informatičkog menadžmenta na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, završio je 2014. godine te je dobitnik Zahvalnice za izniman doprinos u radu Športske udruge VŠMTI. Obrazovanje nastavlja 2015. godine kao izvanredni student diplomskog stručnog studija Menadžment malih i srednjih poduzeća na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Diplomski stručni studij završava 2017. godine s prosjekom ocjena 5,00 obranom završnog rada na temu „Privlačenje investicija u poduzetničke zone malih gradova stvaranjem preduvjeta za razvoj malih i srednjih poduzeća“. Autor je dva znanstvena rada na temu razvoja malih i srednjih poduzeća. Poslovnu karijeru započeo je 2015. godine u Gradu Slatini na mjestu stručnog suradnika za gospodarstvo i razvoj. U međuvremenu završava tri programa osposobljavanja u području pripreme i provedbe EU projekata, a 2016. godine polaže državni stručni ispit u Ministarstvu uprave. Karijeru nastavlja u Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine na mjestu stručnog suradnika za pripremu i provedbu projekata sve do rujna 2017. godine kada počinje raditi u PP Orahovici kao asistent voditelja za nacionalne i EU fondove. HS Consulting je osnovao u siječnju 2018. godine. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, nogometom i tenisom.
Josip Hetrih
Pratite me